A FIDESZ KIÉNEKELTE A SAJTOT AZ MSZP SZÁJÁBÓL

A FIDESZ KIÉNEKELTE A SAJTOT AZ MSZP SZÁJÁBÓL
12 ápr 2016

Politológusok értékelnek. A vasárnapi boltzár megszüntetése jó és helyes döntés volt, olyan, amelyet csak nagyon stabil, erős politikai formációk tudnak megtenni.

A politológusok szerint a vasárnapi boltzár megszüntetésével téma nélkül maradt az ellenzék.

Lánczi Tamás (a Századvég Alapítvány vezető elemzője):

– Jó és helyes döntés volt, olyan, amelyet csak nagyon stabil, erős politikai formációk tudnak megtenni. A Fidesz kiénekelte a sajtot az MSZP szájából, a szocialisták téma nélkül maradtak. A vasárnapi zárvatartás morális indokai helyesek, azonban a magyar társadalom többségének ellenérzésével találkozott. Két jog állt egymással szemben: egyrészt a pihenéshez való jog, másrészt az a szabadság, hogy mikor és hol költi el valaki a pénzét. Az egyiknek több támogatója volt, amely többségi álláspontot a kormánynak figyelembe kellett vennie. A kormány szempontjából nem az volt a probléma, hogy népszavazásra kerülhetett volna a boltzár, hanem az, hogy van egy sokkal fontosabb kérdés, a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás. A vasárnapi zárvatartás csupán technikai kérdés, ennek az ország jövője szempontjából jelentősége nincs, ellentétben a kvóta ügyével. Az MSZP kezdeményezése ezzel hatástalanítva lett, ami nagy érvágás nekik, nem tematizálhatják a közvéleményt. Míg a másik oldalon van egy olyan nyeresége, hogy a kabinet nyitott az emberek követeléseire, meghallja a hangjukat.

Kiszelly Zoltán (politikai elemző):
– Az Orbán-kormány tegnapi döntésével taktikai visszavonulást hajtott végre. Egy darabig biztosan presztízsveszteséget jelent ez a kormánynak, mert az ellenzék arról fog nyilatkozni, hogy a kabinet vereséget szenvedett. Ez a seb azonban hamar begyógyul. Stratégiai értelemben a kormány a mostani döntésével a szocialisták által indított népszavazás elé tudott menni, az MSZP három kérdése közül erősorrendben ugyanis ez volt a legfontosabb. A másik két kérdésre már egyáltalán nem biztos, hogy összegyűlik a 200 ezer aláírás. Az MSZP-nek két lehetősége van: vagy végigviszi a megmaradt két kérdést, vagy pedig keres egy új, ezeknél népszerűbb témát, de akkor meg könnyen a sikertelen rendszerbontó népszavazás sorsára juthat a kezdeményezés. Ezzel szemben a kormány kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazása valószínűleg sikerre vihető, mivel a Fidesz támogatóin kívül számíthatnak a Jobbik-szimpatizánsokra is, ilyen tartaléka a szocialisták megcsonkított kezdeményezésének nincs. A Fidesz 1-0-ra nyerhet ezzel a mostani döntésével az őszi népszavazások küzdelmében.

Forrás: Magyar Idők


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük