Hol találjuk a fix traffipaxokat, és mennyibe kerül egy fotó?

Hol találjuk a fix traffipaxokat, és mennyibe kerül egy fotó?
08 ápr 2016

Működnek az utakon a fix kamerák. Kecskeméten az 5-ös főút budapesti kivezető szakaszára telepítették a Véda elnevezésű állandó közlekedés-ellenőrzési kamerarendszert. Az eszköz a traffipax-funkción kívül figyeli a biztonsági övet, a telefonálást és a sávváltásokat, valamint sok egyebet is.


Először egy robot szoftver ellenőrzi a felvételeket. A vélt szabálytalanságokat utána emberi szem is elemzi. A rendőrség azt reméli, hogy a közlekedők óvatosabbak lesznek az ország különböző pontjain kihelyezett 365 kamera miatt, és ezáltal kevesebb lesz a baleset.


Egy térképen az összes fix traffipax a megyében

Kecskeméten egyetlen ilyen eszköz van, a közelünkben még Fülöpszállás külterületén van egy az 52-es főúton, és a 44-esen mintegy 30 kilométerre a megyeszékhelytől. Ezeken túl Baján van még kettő, Kiskunhalason, Kiskőrösön és Apostagon egy-egy.


kep9


Kecskeméten az 5-ös főúton, a ladánybenei körforgalom előtt telepítettek egy Védát – ezen az úton korábban is gyakori volt a sebességmérés.

Mostantól ezen a szakaszon mindig ügyelni kell a sebességre is, merthogy figyelik a telefonálást, a biztonsági övet és a sávváltásokat is.

Lényegében minden olyan szabálytalanságot, amely egy fotó vagy videó alapján kiszűrhető.

A felvételt egy robot program elemzi és ha szabálytalanságot talál, egy rendőrnek is elküldi a rögzített képsorokat a rendszer, így a technika után emberi szem is megnézi a képkockákat. Hiszen a szoftver telefonálásnak érzékelheti, ha a sofőr könyököl az ablakban, és tenyere a fülénél van. Ilyenkor megnézik, van-e a kézben telefon. Már ha persze nem csillog éppen a szélvédő, hiszen csodákra ez a rendszer sem alkalmas. De arra a rendőrség számítása szerint biztosan jó lesz, hogy óvatosságra kényszerítik a közlekedőket.

A rendszer két irányba lát, tehát a fix traffipaxokon a csak hátsó rendszámmal rendelkező motorosok is fennakadnak.

Az persze kérdés, hogy a szabálytalan kerékpárosokat, és a rendszám nélküli segédmotorosokat hogyan szűri ki a rendszer. Az sem tudható, hogy a kamerák pontosan milyen messzire látnak el. Csak annyit közölt a rendőrség, hogy a kamerákra figyelmeztető táblánál már késő a fékezés.


A Véda-rendszer büntetési tarifái:

Gyorshajtásért: 30 000-300 000 Ft

Kihangosító nélkül telefonálásért: 30 000 Ft

Biztonsági öv nélküli autózásért: 10 000, 15 000 vagy 20 000 Ft (lakott terület, vidék, autópálya)

Jelzőlámpa tilosán áthajtásért: 50 000 Ft

Vasúti átjárón tiltott áthajtásért: 60 000 Ft

Záróvonal átlépéséért: 30 000 Ft

Kötelező haladási irány megszegéséért: 50 000 Ft

Tiltott behajtásért: 30 000 Ft

Autópálya leállósávjában jogtalan megállásért: 40 000 Ft

Autópálya leállósávjában haladásért: 100 000 Ft

Buszsáv jogosulatlan használatáért: 20 000 Ft

Buszsávban haladásért: 30 000 Ft

Lejárt műszakival autózásért: 40 000, 50 000 vagy 60 000 Ft (attól függően, hogy 3, 6 vagy 12 hónapja járt le).Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük