Irodát kaptak a városházán a parlamenti képviselők

Irodát kaptak a városházán a parlamenti képviselők
11 ápr 2016

Az elmúlt hetekben a városházán – közvetlenül a polgármester irodája közelében – új irodát alakítottak ki, hogy Kecskemét két országgyűlési képviselője mostantól közvetlenül is a városvezetés segítségére lehessen. Dr. Salacz László és dr. Zombor Gábor – amikor teendőik nem szólítják őket a fővárosba, – könnyebben egyeztethetnek a közös célok érdekében Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel.

– A korábban érvényes szabályozás lehetővé tette, hogy a polgármesterek, vagy az alpolgármesterek egyben országgyűlési képviselői feladatokat is ellássanak. 2014-től változott a szabályozás, egyértelműen úgy fogalmaz, hogy polgármester onnantól nem tölthet be parlamenti tisztséget – idézte fel a változások lényegét Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. – Ezzel nemcsak a tisztségek váltak el egymástól, hanem a feladatok is. Új típusú, a korábbinál is hatékonyabb együttműködésre van szükség – ezt diktálja Kecskemét érdeke.

Elengedhetetlen, hogy a város első embere és a város országgyűlési képviselői között napi információáramlás legyen, és ha kell, gyors, közös fellépés valósulhasson meg. Nagyban segíti a munkát, hogy Zombor Gáborral az elmúlt évekhez hasonlóan nagyon jó a kapcsolat, és örülök annak, hogy Salacz László személyében kitűnő szövetségesünk van.

Ezen okok miatt számomra természetes volt, hogy a két parlamenti képviselőnknek legyen irodája a városházán.

Kecskemét olyan fejlődési pályán mozog, ami megköveteli mindannyiunk részéről a maximális odaadást. Pontos, jól körülhatárolható feladatkörök mentén oszlanak el a munkáink. Az én feladatom a város irányítása, és a korábban alpolgármesterként, majd polgármesterként előkészített és megkezdett, nagyléptékű fejlesztési tervek megvalósítása. Az esztendő első negyedévében – azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük – soha nem látott mértékű fejlesztési pénzt sikerült Kecskemétre hoznunk. Talán sejthető, hogy emögött a hatalmas siker mögött átgondolt stratégia és kitartó, következetes lobbitevékenység húzódik. Erre nagyon büszke vagyok, de eszünk ágában sincs ezután hátradőlni. Számos feladat áll

előttünk: a város régi álma, az egyetemfejlesztés, azután ott a gazdaságfejlesztési alap életre hívása, az immár folyamatossá váló útfejlesztések, közlekedési nagyberuházások. Ehhez a hatalmas munkához illeszkedik szervesen az országgyűlési képviselők feladatköre: ők a város, az itt élők érdekeit országosan a parlamentben is képviselik, nap mint nap segítik a kitűzött célok megvalósítását.

Azt gondolom, hogy Kecskemét közéletére mindig sokkal jellemzőbb volt a közös gondolkodás és az együttműködés szelleme – nem tartanánk itt, ha ez nem így volna.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselőt is megkérdeztük az új iroda kialakításának hátteréről:

– Az Országgyűlési Hivatal lehetőséget biztosít a parlamenti képviselőknek, hogy jogszabályban meghatározott keretek között irodát béreljenek a munkájukhoz. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonnyal történő egyeztetést követően Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata – bérleti díj ellenében – biztosít számunkra egy közös irodát Zombor Gábor képviselőtársammal. Már régóta kötődöm az önkormányzat épületéhez, hiszen, mint az önkormányzat jogi bizottságának kültagja, már 1998-tól rendszeresen dolgoztam a házban, és a helyi választási bizottság tagjaként is tevékenykedtem ezen a helyen.

Nagyon örülök neki, hogy a polgármesteri hivatal lehetőséget talált arra, hogy közvetlenül a polgármesteri iroda mellett kapjunk elhelyezést. Ez tovább erősítheti azt a meglévő jó viszonyt, amely a város vezetése és az országgyűlési képviselők között kialakult.

Jómagam jogászként, mint az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának tagja elsősorban a jogszabályok értelmezésében és az esetleges jogszabály-módosítási kezdeményezésekben tudok segítséget nyújtani a polgármester, az önkormányzati képviselők és a hivatal dolgozóinak munkájában. Emellett korábbi aktív, majd jelenleg műkedvelő sportolóként felajánlottam segítségem a város sport­életének felvirágoztatásához, melyet igénybe is vesznek.

Olyan lehetőségek előtt áll a város, amelyet csak a városvezetés és az országgyűlési képviselők szoros együttműködésével lehet megvalósítani, ehhez nélkülözhetetlen a napi szinten történő személyi kommunikáció.

Gondolok is elsősorban a Modern Városok Program keretein belül tervezett gazdasági fejlesztésre, az 52-es út négysávúsítására, a városi elkerülő út befejezésére, a polgári repülő kifutó kialakítására, a főpályaudvar és a városháza felújítására, valamint a Kodály Intézet és a hozzá kapcsolódó oktatási fejlesztésekre.

Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő így fogalmazott:

– Már a ciklus elején felvetődött, hogy minél szorosabb legyen a munkakapcsolat az országgyűlési képviselők és a város vezetői között.

Különösen fontos azért is, mert minden Kecskemétet érintő kormányzati döntést megelőzi a választókerületi elnökökkel való egyeztetés, mely pozíciót mi töltjük be. A sikeres érdekérvényesítéshez elengedhetetlen a napi ügyek ismerete.

Természetesen ez a kapcsolat most is jól működik, hiszen városunk közel

100 Mrd-os fejlesztési forráshoz jut az elkövetkező időszakban. Az a lehetôség, hogy a városházán tudunk irodát bérelni, még hatékonyabbá teszi közös munkánkat Kecskemét érdekében. Emellett a választópolgárokkal való kapcsolatunk is sokkal intenzívebb lesz, több ügyben tudunk segíteni a hozzánk fordulóknak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük