Kormányzati intézkedések az állampolgárokért

Kormányzati intézkedések az állampolgárokért
06 ápr 2016

A közelmúltban életbe lépett, illetve tervezett kormányzati intézkedésekről tartottak sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a megyeházán dr. Salacz László és dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselők.


Egyéb aktuálpolitikai kérdések mellett a kiemelt témák között szerepel a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetése, a személyi jövedelemadó, valamint sertéshús általános forgalmi adójának csökkentése.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményről szólva dr. Zombor Gábor egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer készen áll árra, hogy az állampolgárok most már valóban igénybe tudják venni a támogatásokat.

– Egyértelmű a kormányzati szándék, hogy ezt a tíz+tízmillió forintot demográfiai célok és a családtámogatás érdekében minél rugalmasabb rendelkezések szerint, és minél szélesebb körben tudják igénybe venni az arra jogosultak – jelentette ki dr. Zombor Gábor. – Példaként említeném, hogy itt, Kecskemét környékén is probléma volt, hogy az előírt komfortszintet nem tudják önerőből elérni az érintettek. Ezzel kapcsolatban is tudtunk jelezni a kormánynak, és minden remény megvan a családok számára kedvező módosításra.

Minden kormányülésen téma a Családi Otthonteremtési Kedvezmény rendszere. Az a kimondott és kitűzött cél, hogy minél szélesebb körben, minél több gyermeket vállaló családnak, párnak lehessen ezt a támogatást nyújtani. az ország jövője ugyanis azon múlik, hogy a jelenlegi, negatív irányú demográfiai folyamatokat lehet-e befolyásolni. Ennek pedig fontos eleme az, hogy a gyermekvállalási kedv – azon belül is a három gyermek vállalása – ne anyagiakon múljon.

Ugyancsak a családok támogatása a cél a gyermekek után járó adókedvezmények növelésével, de a személyi jövedelemadó csökkentése is egyértelműen azt szolgálja, hogy minél több maradjon a családoknál, azon belül is elsősorban a gyermekeket nevelő családoknál.

Dr. Zombor Gábor azt is elmondta: a kormány kifejezett kérése, hogy az országgyűlési képviselők minél több olyan információt gyűjtsenek össze és továbbítsanak az illetékesekhez, amely segítheti a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételének könnyítését, a rendszer egyszerűsítését. Hozzátette: egészen biztosan lesznek még olyan változtatások, amelyeknek köszönhetően még többen vehetik igénybe ezt a támogatást.

Szóba került továbbá az is, hogy a családi adókedvezmény, a kétgyermekes családok esetében a gyermekenkénti tízezer forintról tizenkétezer-ötszáz forintra emelkedik. Ez éves szinten egy-egy család esetében hatvanezer forintos megtakarítást jelen.

Dr. Salacz László a személyi jövedelemadó, valamint sertéshús általános forgalmi adójának csökkentéséről is beszélt.

– A magyar gazdaság teljesítménye 2010 óta folyamatosan nő – jelentette ki dr. Salacz László. – A kormány mindig érdekelt volt abban, hogy a társadalom minél szélesebb rétege részesüljön ennek jótékony hatásaiból.

2016. január elsejétől megtörtént a személyi jövedelemadó tizenhatról tizenöt százalékra való csökkentése. Ez érinti talán legszélesebb körben a magyar társadalom egészét.

A sertéshús általános forgalmi adójának huszonhét százalékról öt százalékra történő csökkentése egyfajta próba volt a kormány részéről. Amennyiben ennek kedvező hatásai vannak – márpedig úgy néz ki, hogy a kereskedők érvényesítik ennek áldásos hatásait a kiskereskedelmi árakban is –, akkor további ÁFA csökkentések is sorra kerülhetnek, elsősorban a baromfi ágazatban. A közeljövőben várható, hogy a baromfihús általános forgalmi adóját is csökkentse a kormány.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük