Nemcsik Mátyás: Megdöbbentő, hogy Szőkéné szüneteltetné az egyetemépítést

Nemcsik Mátyás: Megdöbbentő, hogy Szőkéné szüneteltetné az egyetemépítést
27 máj 2016

A Hirös.hu korábbi cikkében foglalkozott azzal, hogy Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke a kecskeméti egyetemei beruházás leállítását követelte egy sajtótájékoztatón. A politikus felvetéséről megkérdeztük városunk közgyűlésének ellenzéki politikusainak, illetve frakcióvezetőinek véleményét. Abban az összeállításban a helyi közgyűlés kormánypárti frakciója nem szólalt meg, most azonban Nemcsik Mátyás, a Fidesz-KDNP frakció szóvivője is megosztotta velünk gondolatait.

A Hirös.hu cikkében megjelent ellenzéki vélemények között megdöbbenéssel olvastam Szőkéné Kopping Rita, a DK listás képviselőjének nyilatkozatát, mely szerint ő is szüneteltetné az egyetemi beruházást. Az a véleményem, hogy ennek a fejlesztésnek nemhogy a leállítása, de még a szüneteltetése is nagyon veszélyes lehet, hiszen Kecskemét jövője szempontjából meghatározó projektről van szó. Az itt élő fiatalok magas színvonalú képzéséhez, elhelyezkedési lehetőségeik, boldogulásuk helyben történő biztosításához elengedhetetlen, hogy városunkban belátható időn belül elinduljon az egyetemi oktatás – jelentette ki Nemcsik Mátyás.

A szóvivő hozzátette: mindez pártoktól függetlenül közös érdekünk, és éppen ezért közös ügyünk is kell, hogy legyen.

Az pedig, hogy a Magyar Nemzeti Bank a befektetésein keresztül – és nem közvetlenül – támogatja az alapítványokat, nem indokolhatja a beruházás szüneteltetését. Kecskeméten egyébként már történt kísérlet egyetem alapítására az 1990-es évek elején, akkor azonban ez nem valósult meg. Ez most nem fordulhat elő.
A megyeszékhelyen olyan felelősségteljes, és kiváló szaktudással rendelkező közgazdászokat kell képezni, akik a későbbiekben ismereteikkel jól szolgálhatják a város fejlődését, Kecskemét érdekeit. Szőkéné Kopping Rita napirend előtti felszólalását azzal indította, hogy ma van a hírhedtté vált őszödi beszéd elhangzásának tízéves évfordulója. Arról viszont nem beszélt, hogy nemcsak az őszödi beszéd kötődik Gyurcsány Ferenc nevéhez, hanem az a kijelentés is, hogy „akinek nem tetszik Magyarországon, az el is mehet innen”. A Fidesz-KDNP frakció éppen ezt éppen ellenkezőleg gondolja, mi azért dolgozunk, az itteni fiatalok itthon boldoguljanak. Végül egy gondolat erejéig visszatérnék Szőkéné Kopping Rita napirend előtti felszólalásához. Komikusnak tartom, bár inkább szomorú, hogy ő, aki egyike volt azoknak, akik korábban úgy vélekedtek, hogy a városi média nem ad megszólalási lehetőséget nekik, most ezt a lehetőséget a tények elferdítésére használja fel – állapította meg Nemcsik Mátyás.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük